Kvalitetsbatterier - hvad er det?

Hvad er et Kvalitetsbatteri?

Skrevet af Lars Løvendahl-Hansen 

I denne artikel vil vi give et par gode råd om hvordan man kan se at der med stor sandsynlighed er tale om kvalitetsbatterier. Batterier er bygget op af en række komponenter som alle er med til at sikre at batteriet fungerer som det skal. Det er logisk at hvis der spares på nogen områder går det ud over kvaliteten af det samlede produkt.

 

Opbygning

Kamerabatterier består typisk af et sikkerhedskredsløb der forbinder en eller flere genopladelige celler. I hver ende af kredsløbet sidder + og – terminalerne der forbinder batteriet til kameraet. Desuden kan der også være en chip som kan give oplysninger om batteriet til kameraet.

 

Sikkerhedskredsløb

Det er vigtigt at alle batterier har det indbyggede sikkerhedskredsløb for at sikre at batteriet ikke kan overophede eller i værste fald eksplodere ved fejl eller ukorrekt håndtering.

 

Beholder / Æske

Kassen der indeholder cellerne skal have præcis de samme mål som original batterierne ellers risikerer du at terminalerne på batteriet ikke får ordentlig forbindelse til kameraet.

 

Terminaler

Terminalene der forbinder batteriet med kameraet kan også være lavet af forskellige materialer. Den bedste forbindelse opnås med guldbelagte terminaler. En billigere og dårligere løsning er de nikkelbelagte terminaler.

 

Celler og kapacitet

Som tidligere nævnt består kamerabatterier af en eller flere celler. Hvis det er et lithium-ion (li-ion) batteri er cellerne på 3.6 / 3.7V. Alt efter hvilken størrelse kassen har og om der er en eller to celler, så kan der være en vis mængde strøm – eller rettere så har batteriet en vis kapacitet. Der er altså en fysisk grænse for hvor meget strøm der er plads til inde i et batteri der består af li-ion celler.

En god indikation på hvor høj kapacitet der er muligt at have i batteriet får du ved at se hvilken kapacitet de bedste originale batterier kan opnå. Kapaciteter der langt overgår disse er med stor sandsynlighed ikke helt i tråd med den faktiske kapacitet på batteriet. Umiddelbart er det ikke noget man som forbruger kan se.

Derfor er det vigtigt at deklarationen på batteriet er korrekt. Det er klart at der kan være en lille variation i forhold til den faktiske kapacitet og den deklarerede, da hvert batteri udsættes for forskellige påvirkninger fra omgivelserne.

Når batterierne fremstilles på fabrikken kan producenten vælge mellem en lang række forskellige celler af mere eller mindre god kvalitet. De japanske celler fra f.eks. PANASONIC, SANYO, SONY og TOSHIBA er kvalitetsceller der ikke lover mere end de kan holde i forhold til deres kapacitet. På den anden side kan producenten måske presset i prisen få ham til at vælge billige og ofte dårlige kinesiske celler. I Kina produceres der også gode celler (A grade) – de koster bare næsten lige så meget som de japanske. Der er derfor ikke noget i vejen for at producenten vælger en alternativ kinesisk celle så længe den bare er af en fornuftig kvalitet. Problemet med kvaliteten opstår når procucenten vælger B, C eller D grade celler men samtidigt skriver noget andet på batteriet og oplyser noget andet til kunderne. De har nemlig ingen mulighed for at kontrollere de oplysninger.

infoLITHIUM

SONY, NIKON, JVC og CANON er i øjeblikket de fire eneste med info LITHIUM batterier. Det er batterier og kameraer der er konstrueret således at de via en sindrig krypteret protokol kommunikerer information om batteriets tilstand.
De uoriginale batterier kan kun efterligne denne protokol dvs. De skal aflæse kommunikationen mellem kameraerne og simulere den forskelligt alt efter hvilket kamera der er tale om. Det betyder desværre at hver gang der kommer et nyt kamera på markedet, så fungerer de uoriginale batterier som regel ikke til det med mindre producenten har gjort sit arbejde ordentligt.

Pris

Hvis et batteri skal have en vis standard så må det alt andet lige koste lidt. Hvis der f.eks. skal japanske celler i et batteri, jamen så koster det altså også mere end hvis der er kinesiske celler i batteriet. Hvis info-kommunikationen skal laves ordentligt, ja så koster det igen mere end hvis det bare lige er ”flækket sammen på 10 minutter” eller i værste fald slet ikke lavet.

Levetid

Lithium batterier af en god kvalitet kan oplades op til 500 gange (500 cykler af op og afladninger) før de er i så ringe forfatning at man bør købe et nyt.

Læs også om Batterier og miljø her

Kvalitet

Hvis batteriet er af en fornuftig kvalitet er der ikke sparet på nogen af de elementer der er nævnt under afsnittet om opbygningen af batterier. Det er let at se om batteriet har de rigtige mål og om terminalerne er guld eller nikkel belagte. Nikkel belagte terminaler er blanke og sølv-farvede mens guldbelagte terminaler også er.. ja du gættede rigtigt guld-farvede.
Har batteriet de rigtige mål vil det glide på plads, nøjagtigt som det originale batteri.

Med hensyn til hvad der er inden i batteriet af celler og deres kapacitet så er det bedste man kan gøre at vælge en pålidelig leverandør, for det er meget svært selv at kontrollere disse oplysninger. Dog er der en god tommelfingerregl der siger at den kapacitet de originale batterier har er et udtryk for nogen af de højeste kapaciteter der kan laves. Så hvis kapaciteten langt overstiger det originale batteri, ja så bør man være på vagt.

Det er hurtigt at kontrollere om infoLITHIUM chippen i det uoriginale batteri er god nok, for er den ikke det vil kameraet som regel ikke fungere med batteriet.
Prisen på kvalitet er svært at fastsætte, men er batteriet langt billigere end ”markedsprisen” for samme type hos mange andre butikker ja, så bør du måske tage en snak med butikken om hvordan deres batterier er opbygget. Sidst men ikke mindst så bør du få lige så meget ud af et uoriginalt kvalitetsbatteri, som du har fået af det originale batteri.

Se vores store udvalg af batterier her

 

Batteribyen.dk: © 2003-2022 batteribyen.dk